Nykynuoret
käyttävät paljon aikaa katsomalla videoita sen
sijaan, että lukisivat kirjallisuutta tai kuuntelisivat pelkkää
musiikkia. Musiikin kuuntelunkin sijasta katsellaan musiikkivideoita.
"Eräskin opiskelijani ihmetteli mihin nykyaikana tarvitaan spotify:n tapaisia palveluja, kun netistä löytyy kaikki tarvittava musiikki ja myös siellä voidaan tehdä soittolistoja."
Opetusvideo vs. kirjoitettu teksti
Useille nykyopiskelijoille asioiden opettelu ja omaksuminen on
helpompaa katsomalla aihetta koskeva opetusvideo sen sijaan,
että hän opiskelisi asian kirjoitetuista ohjeista tai käsikirjoista.
Opiskelijalla saattaa olla vaikeuksia luetun tekstin ymmärtämisessä tai hän kokee kuvallisen ilmaisun helpommaksi.
Opetusvideoiden tekeminen ja Kazam
Opetusvideoiden tekeminen on oikeastaan aika helppoa, eikä se vaadi kalliita investointeja. Pelkistetyimmillään riittää kannettava tietokone, jossa on vakiona mikrofoni. Jos halutaan parempaa äänenlaatua, niin voidaan ostaa tietokoneen USB -paikkaan liitettävä erillinen mikrofoni.
Itse opetusvideon tekeminen on pelkistetyimmillään sitä, että äänitetään erillisen ohjelman avulla kaikki se mitä tietokoneen näytöllä tehdään ja kerrotaan mikrofoniin mitä ollaan tekemässä. Itse käytän tietokoneessani Linux asennukseen sisältyvää ilmaista ja helppokäyttöistä Kazam -nimistä ohjelmaa. Ohjelman käyttö on todella helppoa: kun opetusvideon tekeminen aloitetaan niin ohjelma käynnistetään ja kun videon tekeminen lopetetaan niin ohjelma suljetaan. Opetusvideon tekeminen on huomattavasti nopeampaa kuin opetusmonisteen kirjoittaminen.
Seuraavan demon tekemiseen meni noin 19 minuuttia (eli yhtäkuin videon kesto). Sisältö ei muistuta huolellisesti suunniteltua esitystä vaan pikemminkin normaalia oppituntimateriaalia. Teknisesti (kuva ja ääni) video on kuitenkin hyvä ottaen huomioon se, että työkaluna on ollut vain kazam -ohjelmisto ja peruskannettava tietokone eikä mikään studiossa käytettävä ammattilaistasoinen laitteisto.
Linkki Kazamilla tehtyyn esimerkkiopetusvideoon
Opetusvideot tietotekniikan opetuksessa
Opetus- tai pitäisikö sanoa opastusvideot soveltuvat erityisen hyvin tietotekniikan opetukseen. Voidaan äänittää videoksi se, kun demotaan ohjelmiston käyttöä tai näytetään esimerkkejä siitä, miten ohjelmistoa käytetään.
Videotallenteiden talletus ja vastaavat palvelut
Tehdyt opetusvideot voidaan tallentaa nettiin johonkin palveluun, jolloin ne ovat opiskelijoiden katsottavissa siellä. Ilmaisille palveluille vaihtoehtona on ostaa netistä oma videotallenteiden tallennuspaikka. Etuna jälkimmäisessä vaihtoehdossa on se, että kaikki oikeudet omaan videotuotantoon säilyy täysin itsellä, opetusvideot eivät huku suureen videoiden massaan vaan opiskelijat löytävät ne helposti kaikki samasta paikasta.
Tällaisissa palveluissa on mahdollisuus myös liittää ulkoinen linkki tai upottaa video omille sivuille. Video on kuitenkin fyysisesti tallennettu videotallenteiden varastointiin ja katseluun erikoistuneelle palvelimelle. Silloin kun kyseessä on itselle ostettu palvelu, niin videot pysyvät palvelussa katsottavissa, eikä niiden osoitteet vaihdu.
Kouluttajan kanava on esimerkki tällaisesta suomenkielisestä videoiden tallennus -palvelusta: https://paras.koulutus.video. Minulla kyseinen palvelu on toiminut hyvin. Olen kokeillut ko. palvelussa myös LIVE opetustilanteen striimausta ja siellä talletetun videomateriaalin upottamista wordPress sivustolle ja moodle -oppimisympäristöön. Palvelu on ostettavissa Compuline Oy:n palvelinmyyntiin keskittyvästä verkkokaupasta.
Blogi julkaistu 15.2.2019 www.pedagogi.fi sivustolla